BUI28 nov '14 15:06

Gehavende centrumrechtse UMP kiest voorzitter

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - De door schandalen geplaagde en intern verdeelde centrumrechtse Franse partij UMP (Unie voor een Volksbeweging) kiest dit weekeinde elektronisch een nieuwe voorzitter.De kandidaten zijn de hervormingsgezinde ex-minister van Landbouw Bruno Le Maire (45), het conservatieve parlementslid Hervé Mariton (56) en de favoriet, Nicolas Sarkozy (59), die in 2004 met maar liefst 85 procent van de UMP-stemmers tot partijvoorzitter werd gekozen.

EPA
EPA

De kandidaten zijn de hervormingsgezinde ex-minister van Landbouw Bruno Le Maire (45), het conservatieve parlementslid Hervé Mariton (56) en de favoriet, Nicolas Sarkozy (59), die in 2004 met maar liefst 85 procent van de UMP-stemmers tot partijvoorzitter werd gekozen. De bijna 270.000 partijleden kunnen stemmen. Het congres begint vrijdagavond en duurt tot en met zaterdagavond.

Sarkozy was van 2007 tot 2012 president van Frankrijk. Het was een presidentschap waarin veel minder werd bereikt dan de hyperactieve Sarkozy met zijn enthousiasme deed geloven. Veel UMP'ers nemen hem dat kwalijk, maar in de achterban van de partij zou hij nog voldoende steun genieten. Deze verkiezing moet dat staven.

Als niemand meer dan helft van de stemmen krijgt, volgt er voor de beste twee nog een ronde over een week. Sarkozy hoopt op een comeback als president. De partij besluit in 2016 wie er kandidaat wordt voor de presidentsverkiezingen van 2017.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen