BUI14 okt '14 15:08

Rellen bij betoging voor parlement Kiev

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP/EFE) - Ultranationalistische betogers zijn dinsdag voor het parlementsgebouw in de Oekraïense hoofdstad Kiev slaags geraakt met de politie.

EPA
EPA

Het parlement onderbrak zijn zitting, toen de betogers molotovcocktails en rookbommen naar het gebouw gooiden. De duizenden agenten gebruikten onder meer de wapenstok om de menigte te verspreiden.

De duizenden demonstranten - de politie sprak van 8000 mensen - waren met spandoeken en vaandels naar het parlementsgebouw gekomen om de goedkeuring van een wetsvoorstel te eisen. Daarin worden de strijders van het Oekraïense opstandelingenleger tot helden uitgeroepen. Dat leger (OePA) streed in de Tweede Wereldoorlog tegen het Rode Leger voor een onafhankelijk Oekraïne. De parlementsleden hebben dinsdag niet over het voorstel gestemd.

Onder de betogers waren aanhangers van de uiterst rechtse groeperingen Svoboda en Sector van de Rechten. Beide bewegingen spraken tegen dat zij bij het geweld betrokken waren. De rol van OePA in de Tweede Wereldoorlog is omstreden. Soms werkte het samen met de nazi's. Leden ervan zijn beschuldigd van misdaden tegen burgers.

De spanningen in Oekraïne lopen op aan de vooravond van de parlementsverkiezingen die op zondag 26 oktober worden gehouden. Het is de vraag of Svoboda de kiesdrempel van 5 procent haalt en in het parlement komt.

Gerelateerde artikelen