BUI10 okt '14 11:21

Malala en Satyarthi winnen Nobelprijs Vrede

Auteur: ANP Nieuws

OSLO (ANP) - De 17-jarige Pakistaanse activiste Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi (60) hebben de Nobelprijs voor de Vrede 2014 gewonnen.

EPA
EPA

Ze krijgen de onderscheiding voor ,,hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen''. Dat maakte het Noorse Nobelcomité vrijdag in Oslo bekend.

,,Kinderen moeten naar school en niet economisch worden uitgebuit. In de arme landen van de wereld is 60 procent van de huidige bevolking onder de 25 jaar oud. Het is een voorwaarde voor vreedzame wereldwijde ontwikkeling dat de rechten van kinderen en jonge mensen worden gerespecteerd'', onderbouwde het comité verder de keuze voor het tweetal. ,,In door conflicten geteisterde gebieden in het bijzonder, leidt de schending van kinderen tot het overdragen van geweld van generatie op generatie.''

Ondanks haar jonge leeftijd vecht Malala Yousafzai al jaren voor het recht voor op onderwijs voor meisjes. Ze heeft persoonlijk het voorbeeld gegeven dat kinderen en jonge mensen ook zelf kunnen bijdragen aan de verbetering van hun eigen situatie, stelde het comité. Malala werd in oktober 2012 door radicale Talibanstrijders in een bus in Pakistan door het hoofd geschoten vanwege haar werk voor meisjesonderwijs.

Satyarthi krijgt de prijs omdat hij ,,in de traditie van Ghandi'' leiding heeft gegeven aan geweldloze protesten tegen de uitbuiting van kinderen voor financieel gewin. Ook heeft hij bijgedragen aan belangrijke internationale conventies voor kinderrechten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen