BUI19 aug '14 11:05Aangepast op 19 aug '14 11:47

OVSE inspecteert Russisch konvooi niet

Auteur: ANP Nieuws

DONETSK (ANP) - De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zal alleen toekijken wanneer de vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi de grens met Oekraïne oversteken.

EPA
EPA

Dat heeft Paul Picard van de OVSE dinsdag gemeld op een persconferentie.

16 van de 280 vrachtwagens zijn geparkeerd in de buurt van Donetsk. Het is nog niet bekend wanneer de trucks zich in beweging gaan zetten. De OVSE houdt zich alleen bezig met het observeren van de grensposten bij Donetsk en Gukovo, en heeft geen mandaat te controleren wat er in de trucks zit. Daarvoor zijn volgens Picard het Rode Kruis en de Oekraïense autoriteiten verantwoordelijk.

De afgelopen week is er een toename in militaire activiteiten rond de grensposten, aldus Picard. Ook zagen waarnemers regelmatig ongewapende jonge mannen en vrouwen in militaire kledij de grensposten passeren. In Gukovo was de grens een tijd gesloten, maar nu passeren daar meer mensen dan bij Donetsk.

De eerste OVSE-medewerkers begonnen op 30 juli met het observeren van de Oekraïens-Russische grens, vanaf 9 augustus doen ze dat dag en nacht. Naar verwachting duurt de missie zo'n 3 maanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen