BUI17 okt '14 16:42Aangepast op 17 okt '14 18:28

Nigeria sluit bestand met Boko Haram

Auteur: ANP Nieuws

ABUJA (ANP) - Het Nigeriaanse leger heeft een bestand gesloten met de islamitische terreurgroep Boko Haram.

EPA
EPA

Dat zou volgens Nigeriaanse media zijn bereikt in gesprekken over de vrijlating van meer dan 200 ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes.

Over hun lot of mogelijke vrijlating is echter nog niets duidelijk. Volgens een woordvoerder van het Nigeriaanse ministerie van Defensie, generaal Chris Olukolade, wordt over de een halfjaar geleden ontvoerde meisjes nog steeds onderhandeld.

De Nigeriaanse krant Punch, meldde dat legerleider en luchtmachtgeneraal Alex Badeh het bevel heeft gegeven de acties tegen Boko Haram te staken. Een man die zich 'secretaris-generaal' van Boko Haram noemt, Danladi Ahmadu, heeft bevestigd dat de groep over de meisjes heeft gesproken met Hassan Tukur, een speciale gezant van president Goodluck Jonathan. De meisjes maken het volgens Ahmadu goed. De gesprekken zouden hebben plaatsgevonden in buurland Tsjaad dat net als Kameroen betrokken zou zijn bij de onderhandelingen tussen president Jonathan en Boko Haram.

Afschuw

Boko Haram, wat voor 'westers is verboden' staat, is een sekteachtige terreurgroep uit het noordoosten van Nigeria. De terreur van de groep heeft aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost sinds 2009.

In de nacht van 14 op 15 april werd een kostschool in Chibok, in het noordoostelijke deelstaat Borno, overvallen door de jihadisten van Boko Haram. Ze ontvoerden naar het zich laat aanzien 276 schoolmeisjes van wie er 53 aan hun ontvoerders zijn ontsnapt. Vier zouden zijn gedood. De ontvoering wekte afschuw in heel de wereld en overal klonk de leuze ,,breng onze meisjes terug''.

Gerelateerde artikelen