BUI16 feb '14 11:54Aangepast op 16 feb '14 13:53

Proces Mohamed Mursi verdaagd

Auteur: ANP Nieuws

CAÏRO (ANP) - Het nieuwe proces tegen de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi in Caïro is zondag kort na de start alweer verdaagd.

EPA
EPA

Zijn advocaten verlieten de rechtszaal omdat Mursi en andere beklaagden in een geluidsdichte glazen kooi zaten. Dat maakt het proces onmogelijk te volgen, vonden zij. Wat de rechter betrof moesten geïnstalleerde koptelefoons echter uitkomst bieden.

Mursi moet zich in het nieuwe proces verantwoorden voor spionage en samenzwering om terroristische aanslagen te organiseren, zo meldde de BBC. Ook 35 leden van zijn Moslimbroederschap zaten zondag in het beklaagdenbankje.

Volgens de openbaar aanklager heeft de Moslimbroederschap sinds 2005 samengewerkt met Hamas, Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde. Indien Mursi veroordeeld wordt voor deze ,,grootste samenzweringszaak in de Egyptische geschiedenis'' kan hij de doodstraf krijgen.

In andere processen staat Mursi onder meer terecht voor betrokkenheid bij een gewelddadige gevangenisuitbraak van Moslimbroeders in 2011 en voor het doden van betogers onder zijn bewind in 2012. Ook daar zou hij de doodstraf voor kunnen krijgen.

Gerelateerde artikelen