BUI8 sep '14 19:51Aangepast op 8 sep '14 20:37

Noord-Ierland vraagt Schotten niet te gaan

Auteur: ANP Nieuws

BELFAST (ANP) - De eerste minister van Noord-Ierland, Peter Robinson, heeft ,,met alles wat in hem is'' de Schotten gevraagd het Verenigd Koninkrijk niet te verlaten.

EPA
EPA

Robinson deed de oproep maandag in een opiniestuk. Hij schrijft dat het een tragedie zou zijn, als het land een familielid zou verliezen waar Noord-Ierland zo veel mee gemeen heeft.

,,Ga niet weg'', maande Robinson. Hij is van de Democratische Unionistische Partij (DUP) die er in Noord-Ierland voor ijvert de banden met het Verenigd Koninkrijk zo nauw mogelijk te houden. Deze unionisten of loyalisten zijn overwegend protestant en verzetten zich tegen de republikeinen die Noord-Ierland bij de rest van het eiland, de overwegend rooms-katholieke Ierse republiek, willen voegen.

Robinson deelt de macht met de republikeinse Sinn Féin. Die houdt zich stil over het Schotse referendum over onafhankelijkheid van 18 september. Maar Sinn Féin heeft wel geopperd in 2016 bijvoorbeeld ook een referendum in Noord-Ierland te houden over de vraag of dat bij Ierland moet komen.

Veel Ieren vrezen een overwinning van voorstanders van onafhankelijkheid in Schotland. De regering in Dublin voorziet ,,een element van instabiliteit voor Noord-Ierland'' en heeft medewerkers opgedragen terughoudend te zijn met commentaren over Schotland.

Gerelateerde artikelen