BUI28 nov '14 03:41

Schade en gewonden door zware storm Brisbane

Auteur: ANP Nieuws

BRISBANE (ANP) - Een zware storm heeft in de Australische stad Brisbane en omgeving veel schade aangericht.

EPA
EPA

Ook zijn twaalf mensen gewond geraakt, nadat donderdagmiddag (lokale tijd) windsnelheden werden gemeten van meer dan 140 kilometer per uur. Dat meldden Australische media.

Volgens de krant Brisbane Times zitten bijna 90.000 mensen zonder stroom nadat veel elektriciteitsdraden het hebben begeven. Op een vliegveld zijn vliegtuigen en helikopters omgewaaid. Verder zijn daken van huizen geblazen, en zijn scholen gesloten als gevolg van het noodweer. Behalve de wind veroorzaakten ook grote hagelstenen schade: onder meer autoruiten en ramen van huizen werden geraakt. Omdat de storm tijdens spitsuur over Brisbane raasde werd het verkeer zwaar getroffen en ontstond een chaos in de stad met 2,2 miljoen inwoners.

Premier Campbell Newman van de staat Queensland, in het oosten van Australië, spreekt van de ,,zwaarste storm sinds 1985". Hij roept mensen op binnen te blijven. Volgens Newman hebben de gewonden naar het zich laat aanzien geen ernstig letsel. Een van de gewonden is een vrouw die onder een boom terecht kwam.

Het leger is ingezet om te helpen met de grote schoonmaak. Naar schatting beloopt de schade zeker 100 miljoen Australische dollar, omgerekend is dat zo'n 70 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen