BUI12 sep '14 10:39

Pistorius schuldig aan dood door schuld

Auteur: ANP Nieuws

RETORIA (ANP) - De wereldberoemde gehandicapte atleet uit Zuid-Afrika, Oscar Pistorius, is vrijdag door de rechter in Pretoria schuldig bevonden aan dood door schuld.

EPA
EPA

Rechter Thokozile Matilda Masipa achtte bewezen dat de 27-jarige Pistorius 14 februari vorig jaar zijn 29-jarige vriendin Reeva Steenkamp heeft doodgeschoten. Ze achtte niet bewezen dat hij de bedoeling had haar te doden.

Pistorius had weliswaar die intentie niet, maar handelde bewust en veel te gehaast met buitensporig geweld toen hij op een deur schoot waar hij een inbreker achter vermoedde.

Het voorlezen van het vonnis begon donderdag. Masipa zette toen al uiteen dat ze niet bewezen acht dat Pistorius met voorbedachten rade zijn vriendin na een ruzie vermoordde. De aanklagers leverden daar enkel indirect bewijs voor, aldus Masipa. Zuid-Afrikaanse media meldden dat de aanklagers verbaasd zijn over het gemak waarmee Masipa de aanklacht moord afwees. Het Openbaar Ministerie gaat daarom waarschijnlijk in beroep tegen het vonnis.

De strafmaat wordt later bepaald. Pistorius riskeert een lange gevangenisstraf, mogelijk tot 15 jaar cel. Pistorius is vrijdag ook schuldig bevonden aan een schietincident in een druk bezocht restaurant. Twee andere aanklachten met betrekking tot Pistorius' vuurwapens en munitie achtte Masipa niet bewezen.

Gerelateerde artikelen