BUI24 aug '14 19:27Aangepast op 24 aug '14 22:04

Ontvoerde Amerikaanse journalist vrij

Auteur: ANP Nieuws

DAMASCUS (ANP) - Een Amerikaanse journalist die bijna 2 jaar geleden werd ontvoerd, is zondag in Syrië vrijgelaten.

ANP
ANP

De Verenigde Naties hebben hem onder hun hoede genomen. Dat heeft de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Journalist Peter Theo Curtis werd vrijgelaten nadat Qatar had bemiddeld. Curtis werd in oktober 2012 gekidnapt in Turkije toen hij onderweg was naar Syrië. Volgens Kerry was hij in handen van het al-Nusra Front, de Syrische tak van het terreurnetwerk al-Qaeda. De Verenigde Staten zouden hebben geprobeerd om Curtis vrij te krijgen met de hulp van tientallen landen die van invloed zouden kunnen zijn.

In een video van eind juni, die in handen is van Al Jazeera, is te zien dat Curtis in goede gezondheid is. Daarin zegt hij dat hij tijdens zijn gevangenschap ,,alles had" zoals voedsel, kleding en ,,zelfs vrienden".

Foley

Het nieuws over de vrijlating komt enkele dagen nadat de Amerikaanse fotojournalist James Foley werd onthoofd door Islamitische Staat (IS). De onthoofding kwam aan het licht toen de extremistische groep een video op internet plaatste. Daarin wordt ook gedreigd journalist Steven Joel Sotloff te vermoorden als de VS niet stoppen met luchtaanvallen op IS.

Het Amerikaanse Comité ter Bescherming van Journalisten schat dat zo'n 20 journalisten vermist zijn geraakt in Syrië. Veel van hen worden waarschijnlijk vastgehouden door IS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen