BUI14 sep '14 07:35

Zweedse verkiezingen gaan om links of rechts

Auteur: ANP Nieuws

STOCKHOLM (ANP) - Komt er na 8 acht jaar in Zweden een einde aan het politieke tijdperk Reinfeldt? Kiesgerechtigden mogen zich daar zondag over uitspreken bij de Zweedse parlementsverkiezingen.

EPA
EPA

In de peilingen spant het erom. Blijft de conservatieve premier Fredrik Reinfeldt in het zadel of komen de sociaaldemocraten weer aan de macht, een grote groep zwevende kiezers lijkt de beslissing in handen te hebben.

Bij de verkiezingen draait het om sociale hervorming in de Zweedse welvaartsstaat. Meer mensen in de verpleging, meer banen voor jonge mensen, beter onderwijs door kleinere klassen. Het mag van de sociaaldemocraten tot 2018 40 miljard kroon (4,4 miljard euro) kosten en moet in 2020 leiden tot de laagste werkloosheidscijfers in Europa. Centrumrechts houdt de hand op de knip, met een derde van dat bedrag voor hervormingen.

In de laatste peilingen heeft een rood-groene coalitie van Socialdemokraterna en Miljöpartiet een voorsprong, maar de Alliantie voor Zweden, waarin de vier huidige centrum-rechtse regeringspartijen zitten, komt dichterbij. Spannend is ook de strijd om wie de derde partij van Zweden wordt, Miljöpartiet of het extreemrechtse Sverige Demokraterna.

Gerelateerde artikelen