BUI10 nov '14 11:09

Australische premier matigt toon tegen Poetin

Auteur: ANP Nieuws

PEKING/SYDNEY (ANP) - De Australische premier Tony Abbott wil de Russische president Vladimir Poetin om een ,,garantie'' vragen dat het land meewerkt aan het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17.

EPA
EPA

De regeringsleider matigt daarmee aanzienlijk zijn toon in de richting van Moskou, constateert de krant Sydney Morning Herald maandag.

Eerder beloofde Abbott in gespierde taal er bij Poetin ,,bovenop te knallen'' wat betreft de dood van 38 Australische burgers en ingezetenen in de boven Oekraïne neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines. Dit weekeinde voorspelde de premier nog ,,robuuste'' discussies met Poetin over MH17.

Maandag was daar volgens de krant weinig meer van over. Tegen verslaggevers repte hij slechts van de Russische belofte dat Moskou zal doen wat het kan om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen. ,,Goed van Rusland om dat te zeggen. Ik zal bij de president om een garantie vragen dat ze menen wat ze toen gezegd hebben. En dat wat ze toen gezegd hebben, hetzelfde is wat ze nu zeggen.''

Gerelateerde artikelen