BUI3 aug '14 01:49Aangepast op 3 aug '14 08:08

Israël: vermiste militair is dood

Auteur: ANP Nieuws

TEL AVIV (ANP) - De vermiste Israëlische officier is dood.

EPA
EPA

Uit onderzoek van het leger blijkt dat de tweede luitenant tijdens de strijd om het leven is gekomen, twitterde een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten zondag.

De onderzoekers baseren zich volgens Israëlische media op bewijs dat is achtergebleven op de plek waar de militair vrijdag verdween. Dat gebeurde naar verluidt tijdens een hinderlaag door Palestijnse strijders. Hoe de militair om het leven is gekomen is niet bekendgemaakt.

Israël beschuldigde aanvankelijk Hamas van het ontvoeren van de militair, maar de Palestijnse beweging zei niets te weten over het lot van de man. Hamas sloot evenwel niet uit dat de militair inderdaad was ontvoerd door strijders. Volgens de beweging was het mogelijk dat zowel de militair als de kidnappers zijn omgekomen door een Israëlisch bombardement.

Zoekactie

Afgelopen vrijdag vormde onder meer de vermeende ontvoering de aanleiding voor het beëindigen van een staakt-het-vuren. Israël zegde toen al na enkele uren het bestand met Hamas op dat op die dag om 7.00 uur was ingegaan, en zette een grootscheepse zoekactie op touw naar de luitenant.

De Israëlische autoriteiten dachten toen dat de luitenant was ontvoerd bij een aanval op Israëlische militairen die op zoek waren naar tunnels rondom de Gazastrook. Daarbij kwamen toen twee andere Israëlische militairen om het leven. De Verenigde Staten noemden de aanval van Hamas toen een ,,barbaarse schending'' van de overeengekomen wapenstilstand.

Promotie

De familie van de 23-jarige militair is inmiddels op de hoogte gesteld. Volgens de woordvoerder heeft de officier postuum nog promotie gekregen naar de positie van eerste luitenant.

Met de dood van de luitenant zijn er 66 Israëlische militairen omgekomen in het conflict tussen Hamas en Israël. Meer dan 1700 Palestijnen zijn door Israël gedood, het merendeel burgers.

Gerelateerde artikelen