BUI1 apr '14 17:42

NAVO neemt verdere stappen in Oekraïne-crisis

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De NAVO versterkt de hulp aan de Oost-Europese NAVO-lidstaten die verontrust zijn over de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne.

EPA
EPA

Daarnaast wordt alle praktische samenwerking tussen de NAVO en Rusland opgeschort, zowel op militair als niet-militair (civiel) gebied.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-staten dinsdag besloten. Het is wel de bedoeling dat de politieke dialoog met Moskou wordt voortgezet. Daarnaast wil het westers bondgenootschap het partnerschap met Oekraïne verdiepen.

De NAVO-ministers zijn uiterst verbolgen over de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Volgens Moskou was dat onder meer om de Russen op de Krim te beschermen, maar de NAVO ziet die stap als een schending van internationaal recht.

Volgens diplomaten voelt de NAVO zich misleid en bedrogen door de Russen, omdat het bondgenootschap de afgelopen jaren heeft geprobeerd een relatie met de Russen op te bouwen en vertrouwen te wekken. Oost-Europese NAVO-leden (de Baltische staten, Polen en Roemenië) vrezen dat Moskou nu naar verdere uitbreiding streeft.

Gerelateerde artikelen