BUI21 apr '14 03:50Aangepast op 21 apr '14 15:45

Veel animo Boston ondanks aanslag vorig jaar

Auteur: ANP Nieuws

BOSTON (ANP) - De Amerikaanse stad Boston is er klaar voor.

EPA
EPA

Ondanks de bloedige aanslagen bij de marathon van vorig jaar verschijnt maandag bijna een recordaantal renners aan de start. De stad verwacht ruim 36.000 hardlopers uit 95 landen en honderdduizenden toeschouwers. Ook ruim 50 Nederlanders zullen op tweede paasdag hun opwachting maken.

De spanning loopt op. Rond 07.30 uur rukten politie-eenheden uit voor een verdachte oranje rugzak die ,,zonder toezicht'' in Public Garden lag. En dat zal bepaald niet de laatste keer zijn, voorspelde de krant Boston Globe maandagochtend.

Nog niet eerder waren er zoveel veiligheidsmaatregelen rond de marathon. Er zijn volgens de gouverneur van de staat Massachusetts geen dreigementen binnengekomen, maar de autoriteiten beschouwen dat niet als een teken dat ze het rustig aan kunnen doen. ,,We zijn zeer alert, we zijn zeer goed voorbereid en we verzekeren mensen zo goed als we kunnen dat het een leuke en veilige dag wordt'', zei Deval Patrick een dag voor het evenement.

Drie doden

Tijdens de marathon van vorig jaar vielen drie doden en 264 gewonden toen bommen tot ontploffing werden gebracht. Deze waren in rugzakken achtergelaten in prullenbakken in Boylston Street.

Boston neemt het zekere voor het onzekere en heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo worden rugzakken en kinderwagens verbannen en hangen er meer dan 100 camera's langs de route om toeschouwers in de gaten te houden. Ook moet iedereen zijn paspoort bij de hand houden en is er veel politie op de been in de Amerikaanse stad.

De 118-jarige marathon van Boston is de oudste stadsmarathon ter wereld en staat op het doelenlijstje van menig hardloper.

Gerelateerde artikelen