BUI18 okt '14 01:26

Laboratoria VS willen ebolavaccin maken

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Als het aan de Verenigde Staten ligt, gaan laboratoria het experimentele ebolavaccin ZMapp maken.

Dozen met ZMapp bij aankomst in Liberia (EPA)
Dozen met ZMapp bij aankomst in Liberia (EPA)

De VS hebben drie labs gevraagd productieplannen in te dienen, zodat de productie van het medicijn kan worden versneld. De ZMapp-voorraad is sinds kort op nadat enkele hulpverleners het vaccin hadden gekregen, omdat ze besmet waren met de ziekte.

De productie van ZMapp is nu nog alleen in handen van een klein bedrijf in de VS. De maker zei vorige week er alles aan te doen om de productie op te voeren. Ook wil het bedrijf kijken of het medicijn op een andere manier kan worden gemaakt. De Amerikaanse overheid wil daar echter niet op wachten en heeft nu andere labs gevraagd om hulp.

Het is nog onduidelijk hoe snel ZMapp en andere experimentele middelen geproduceerd kunnen worden. Daardoor is het volgens deskundigen onmogelijk te zeggen wanneer de ebola-epidemie effectief kan worden bestreden met medicatie.

Het is overigens onduidelijk of ZMapp ook daadwerkelijk ebola geneest. Het vaccin zit nog in de testfase en is nog niet op grote schaal onderzocht. Wel wordt het gezien als een veelbelovend medicijn. Twee Amerikaanse artsen met ebola kregen het toegediend en werden beter, maar een priester in Spanje overleed ondanks het vaccin aan de ziekte.

Gerelateerde artikelen