BUI26 jul '14 07:49Aangepast op 26 jul '14 08:33

Palestijnen gedood kort voor wapenstilstand

Auteur: ANP Nieuws

GAZA/TEL AVIV (ANP) - Een Israëlische tank heeft kort voor het staakt-het-vuren 18 Palestijnen gedood in het zuiden van Gaza.

EPA
EPA

Ook raakten velen gewond. Sinds zaterdagochtend 07.00 uur (06.00 uur Nederlandse tijd) geldt een 'geweldspauze' en zullen het Israëlische leger en de Palestijnen gedurende 12 uur niet vechten.

De 18 doden behoorden allemaal tot dezelfde familie. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid was de familie sinds donderdag ingesloten in hun huis in het dorp Khuzaa. Het dodental aan Palestijnse kant is inmiddels opgelopen tot 881, vooral burgers.

Aan Israëlische kant kwamen vrijdagavond laat twee soldaten om het leven. In totaal heeft de bloedige strijd 37 levens geëist, schrijft The Jerusalem Post.

Water en medicijnen

Hamas stemde vrijdagavond in met een staakt-het-vuren. Tijdens de pauze kunnen onder meer burgers water en voedsel inslaan en kunnen ziekenhuizen medicijnenvoorraden aanvullen. Slechts enkele minuten nadat de gevechtspauze was ingegaan, kwamen Palestijnen uit hun huizen tevoorschijn om onder meer te zien hoeveel schade er was aangericht. Voor banken ontstonden rijen mensen die geld wilden opnemen.

Eerdere pogingen om het geweld in Gaza tot bedaren te brengen, waren mislukt. Zo wees Jeruzalem een staakt-het-vuren zoals dat was voorgesteld door Kerry, af. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wilde dat vanaf zondag de wapens voor een week zouden rusten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen