BUI25 apr '14 03:13Aangepast op 25 apr '14 05:12

Leiders Nigeria samen tegen Boko Haram

Auteur: ANP Nieuws

ABUJA (ANP) - Leiders uit heel Nigeria zijn donderdag overeengekomen om samen een front te vormen tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram.

EPA
EPA

Dat was de uitkomst van een door president Goodluck Jonathan georganiseerde bijeenkomst voor de gouverneurs van de 36 staten.

,,We zijn het eens dat de oorlog die Boko Haram voert geen religieuze oorlog is en dat het daarom een oorlog is tegen alle Nigerianen. Het moet ook als zodanig worden behandeld", zo luidde een verklaring na de vergadering.

Het grotendeels christelijke zuiden van Nigeria en het overwegend islamitische noorden willen samen een einde maken aan de al vijf jaar durende opstand van de islamitische terreurgroep.

Bang voor verdeeldheid

De Nigeriaanse autoriteiten waren lange tijd bang dat er religieuze verdeeldheid zou ontstaan in het land. Er zijn meerdere aanslagen gepleegd op christelijke doelen zoals kerken, maar de meerderheid van de slachtoffers van de extremisten is moslim.

Boko Haram (Westers onderwijs is zondig) heeft de laatste jaren al duizenden mensen gedood in Nigeria. Op 14 april werden er 230 schoolmeisjes ontvoerd, van wie het grootste deel nog vermist is. Op dezelfde dag kwamen 75 mensen om het leven na een aanslag, die is opgeëist door de terreurgroep.

Gerelateerde artikelen