BUI16 feb '14 10:40Aangepast op 16 feb '14 15:11

Massale demonstraties na ontruimingen Kiev

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - Tienduizenden Oekraïense anti-regeringbetogers zijn zondagmiddag de straat op gegaan in hoofdstad Kiev.

EPA
EPA

Hoewel de actievoerders eerder op de dag vrijwillig de overheidsgebouwen verlieten die zij soms al maanden bezet hielden, eisen zij nog altijd het aftreden van de regering.

De Oekraïense overheid had beloofd alle aanklachten tegen demonstranten in te trekken, mits de actievoerders voor maandag de bezette overheidsgebouwen zouden verlaten en wegversperringen in het centrum van de stad zouden opheffen. Wel was afgesproken dat de betogers het Onafhankelijkheidsplein in Kiev en drie publieke gebouwen mochten 'houden' om te demonstreren. Zowel in Kiev als op verscheidene plekken in het westen van het land gaven actievoerders zondagochtend hun kampement op.

De autoriteiten lieten afgelopen week al honderden gearresteerde betogers vrij. De oppositie was vrijdag echter nog niet tevreden. Het zou niet gaan om amnestie, maar om huisarrest in plaats van celstraf, meenden zij.

Oppositie

In Oekraïne wordt al maanden gedemonstreerd tegen president Viktor Janoekovitsj en zijn regering. De oppositie vreest dat Janoekovitsj verdere toenadering zoekt tot Rusland, in plaats van met de Europese Unie. Moskou probeert Oekraïne dichter naar zich toe te trekken en wil een douane-unie vormen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangt maandag de Oekraïense oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko. Zij zullen onder meer overleggen over wijzigingen in de Oekraïense grondwet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen