BUI24 mrt '14 12:55

Studenten en politie Taiwan slaags

Auteur: ANP Nieuws

TAIPEI (ANP) - De politie in Taiwan is maandag hardhandig opgetreden tegen honderden studenten die een regeringsgebouw hadden bezet.

EPA
EPA

Agenten zetten waterkanonnen in, sloegen met rubberen stokken en sleepten de activisten één voor één uit het gebouw. Ruim 135 demonstranten raakten gewond en zeker 60 zijn opgepakt.

De demonstranten zijn woedend over een handelspact dat Taiwan met het vroegere moederland China heeft gesloten. De betogers zijn fel tegen toenadering tot China, maar de Taiwanese regering probeert juist de relatie met Peking te verbeteren. Zo werden in februari voor het eerst sinds de afscheiding van China in 1949 directe gesprekken gevoerd tussen de Chinese en de Taiwanese regering.

De demonstranten vielen het regeringsgebouw zondagavond binnen. Maandagochtend had de oproerpolitie iedereen verwijderd. Tientallen gewonde activisten zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Parlementsgebouw

Een andere groep studenten en activisten houdt het parlementsgebouw sinds dinsdag bezet. De betogers willen dat Taiwan het handelsakkoord nietig verklaart, maar volgens de regering zijn de afspraken gunstig voor de werkgelegenheid.

De protesten braken begin vorige week uit toen een parlementslid naar buiten bracht dat een commissie de bestudering van het akkoord had voltooid. Het pact is in juni vorig jaar gesloten, maar moet nog worden goedgekeurd door het parlement. De oppositie houdt dit tegen.

China beschouwt Tawain nog steeds als onderdeel van China.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen