BUI16 sep '14 12:30

EU-parlement en Kiev stemmen in met verdrag

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Europa en Oekraïne gaan nauwer samenwerken.

ANP
ANP

Het eerder overeengekomen zogeheten associatie- en handelsverdrag werd dinsdag tijdens een nagenoeg gelijktijdige stemming in het Europees Parlement in Straatsburg en in het Oekraïense parlement in Kiev goedgekeurd. Via een live videoverbinding waren de twee parlementen met elkaar verbonden.

De ratificatie komt op het moment dat de EU, Oekraïne en Rusland vrijdag hebben besloten de toepassing en inwerkingtreding van het economische deel van het akkoord uit te stellen tot 1 januari 2016. Het uitstel van de inwerkingtreding moet de relaties tussen Moskou, Kiev en Brussel weer normaliseren.

Meerdere Europarlementariërs toonden zich verrast en uitten kritiek over dit besluit. Toch noemden ze de bekrachtiging van het akkoord ,,historisch''. Na de stemming in het EU-parlement volgde een staande ovatie.

Bezwaren

De intensievere economische samenwerking tussen Kiev en Brussel stuitte op veel bezwaren van buurland Rusland dat vreesde voor zijn eigen belangen. Het land dreigde al met tegenmaatregelen tegen Oekraïne.

In het najaar van 2013 lag het hele akkoord al ter goedkeuring voor, maar toen zwichtte president Viktor Janoekovitsj voor de Russische druk. Dat leidde tot maandenlange protesten en de uiteindelijke machtswisseling in Kiev.

Gerelateerde artikelen