BUI5 nov '14 18:17

Opgelaaide strijd kost Oekraïense levens

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - De opgelaaide strijd in het oosten van Oekraïne heeft de afgelopen dagen aan zeker zestien mensen het leven gekost.

Archieffoto Oekraïense militairen, EPA
Archieffoto Oekraïense militairen, EPA

Na de omstreden verkiezingen die de separatisten zondag hielden, is van een wapenstilstand geen sprake.

In de afgelopen dagen kwamen twaalf mensen om in Loehansk door artillerievuur. Twee soldaten stierven volgens de Oekraïense Veiligheidsraad op een niet nader genoemde plek.

Op het sportveld van een school in de Oost-Oekraïense stad Donetsk werden woensdag twee tieners gedood door raketbeschietingen. Dat incident gebeurde op 2 à 3 kilometer van de luchthaven van de stad. Die is nog onder controle van de autoriteiten in Kiev, al wordt er stevig om gevochten.

Stilstaand conflict

Het Westen vreest nu dat de strijd verzandt in een stilstaand conflict, waarbij de opstandige regio Donbas onder Russische invloed blijft. De Russische president Vladimir Poetin klaagde woensdag juist dat de burgeroorlog wordt voortgezet, ,,waardoor vreedzame burgers sterven''.

De regering in Kiev besloot woensdag alle betalingen aan de staatsfondsen in de Donbas op te schorten. Volgens premier Arseni Jatsenjoek komt de geldstroom weer op gang als ,,de Russische terroristen uit de regio's verdwijnen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen