BUI29 mrt '14 23:57

'Kiska wint presidentsverkiezingen Slowakije'

Auteur: ANP Nieuws

BRATISLAVA (ANP/BLOOMBERG/EFE) - Het lijkt erop dat de politieke nieuweling Andrej Kiska de presidentsverkiezingen in Slowakije heeft gewonnen van zittend premier Robert Fico.

EPA
EPA

De partijloze miljonair kreeg circa 60 procent van de stemmen. Ruim de helft van de stemmen is geteld.

De Slowaakse bevolking ging zaterdag voor de tweede keer in 2 weken tijd naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. De eerste ronde op 16 maart had geen uitsluitsel gegeven.

De centrumlinkse Fico gold vooraf als favoriet, maar hij haalde verrassend in de eerste ronde toch 'maar' 28 procent van de stemmen. Onder zijn premierschap sloot Slowakije zich in 2009 aan bij de Europese Unie. Hoewel Fico dat als een succesverhaal beschouwt, geldt hij niet als pro-Europees politicus. Hij bekritiseerde de EU fel over haar standpunten over de situatie in Oekraïne en haalde eerder ook al de banden met Rusland aan.

De vermogende Kiska is een nieuwkomer op het politieke toneel. Bij de eerste ronde haalde hij 24 procent van de stemmen. Kiska speelt voornamelijk in op de maatschappelijke onvrede die er in Slowakije heerst over de zittende machthebbers. Hij wil een eind maken aan de corruptie en de overheid efficiënter laten werken en richt zich vooral op de binnenlandse politiek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen