BUI29 jun '14 10:39Aangepast op 29 jun '14 13:16

Hongkong stemt voor vrije verkiezingen

Auteur: ANP Nieuws

HONGKONG (ANP) - Bijna 800.000 mensen hebben zich in Hongkong in een onofficieel referendum uitgesproken voor vrije verkiezingen.

EPA
EPA

De opkomst was volgens de organisatie hoger dan verwacht. De mensen stemden via internet.

De officieuze volksraadpleging in de stad met 3,5 miljoen geregistreerde kiezers, begon op 20 juni en is een initiatief van de protestgroep Occupy Central. De activisten willen dat de voormalige Britse kolonie, die sinds 1997 weer onderdeel van China is, zijn eigen leiders kan kiezen. Op de laatste dag waren nog enkele stemlokalen extra geopend om zo veel mogelijk kiezers te lokken.

,,De steun is groter dan we verwacht hadden'', zei activist Benny Tai na afloop. ,,De inwoners van Hongkong hebben eenduidig hun teleurstelling in Peking uitgedrukt.'' De autoriteiten erkennen de stembusgang niet. China heeft het referendum als ,,illegaal en ongeldig'' afgewezen.

Cyberaanvallen

Het referendum zou in eerste instantie op 22 juni aflopen, maar de organisatoren verlengden de stembusgang omdat er meerdere cyberaanvallen op de website zouden zijn gepleegd.

Hoewel de uitslag geen wettelijke gevolgen heeft, stuurt die wel een sterke boodschap naar de autoriteiten. Het is duidelijk dat een groot deel van de inwoners de aangekondigde democratische hervormingen niet ver genoeg vindt gaan.

Peking heeft beloofd dat inwoners van Hongkong in 2017 hun eigen leider kunnen kiezen. Maar kiezers mogen dan alleen stemmen op kandidaten die zijn voorgesteld door een speciale commissie. De communistische autoriteiten in China hebben alvast gezegd dat alle kandidaten ,,patriottistisch'' moeten zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen