BUI14 sep '14 02:11

Bende gepakt voor drugssmokkel naar Nederland

Auteur: ANP Nieuws

SANTO DOMINGO (ANP) - In de Dominicaanse Republiek is een bende opgerold die op grote schaal drugs naar andere landen smokkelde, waaronder naar Nederland.

De drugsbestrijdingsdienst van het land sprak zaterdag van ,,een machtig netwerk''. Er zouden ongeveer tien verdachten zijn.

De bende stond onder leiding van Dominicanen, Colombianen en Venezolanen. Ze regelden het complete transport van de cocaïne en heroïne. Een van de leden concentreerde zich op het werven van smokkelaars. Een ander bereidde de vluchten voor. De bende zorgde er ook voor dat de koeriers bewaking kregen.

De smokkelaars haalden de drugs op bij fabrikanten in Colombia en Venezuela en brachten de middelen naar de Dominicaanse Republiek. Van daaruit gingen de drugs naar klanten. Die zaten niet alleen in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk.

Het is nog niet bekend hoeveel drugs de bende heeft laten vervoeren en hoeveel geld dat heeft opgeleverd. Smokkelaars vervoerden de drugs in hun ingewanden, op hun lichaam geplakt en in hun bagage.

Een paar leden van de bende werden vorig weekeinde opgepakt. Ze waren op weg naar een internationaal vliegveld. Bij hen in de auto zat een smokkelaar die 75 zakjes cocaïne naar België moest brengen. Een van de kopstukken was in 2009 gedeporteerd uit de Verenigde Staten, nadat hij daar 7,5 jaar in de gevangenis had gezeten voor drugssmokkel.

De Dominicaanse politie heeft de bende maandenlang in de gaten gehouden. De verdachten gebruikten codewoorden om de autoriteiten te slim af te zijn. Zo noemden ze een buitenlandse smokkelaar 'artiest' en een smokkelaar uit de Dominicaanse Republiek een 'wandelaar'. Drugs waren een 'cheque'.

Gerelateerde artikelen