BUI19 aug '14 23:28

'IS onthoofdt Amerikaanse journalist Foley'

Auteur: ANP Nieuws

DAMASCUS (ANP) - De Islamitische Staat (IS) heeft een video vrijgegeven waarin het schijnbaar de Amerikaanse fotojournalist James Wright Foley onthoofdt.

ANP
ANP

De video van de extremistische groepering - met de titel Een boodschap aan Amerika - is gericht tegen het optreden van de Verenigde Staten tegen IS.

Foley raakte in november 2012 vermist in Syrië. In de video spreekt Foley zich uit tegen de luchtaanvallen door de VS in Irak. ,,Ik roep mijn vrienden, familie en geliefden op om in opstand te komen tegen mijn echte moordenaars, de Amerikaanse regering. Wat er met mij gebeurt is slechts het gevolg van hun zelfgenoegzaamheid en criminaliteit''.

Ook spreekt hij zijn broer John aan die bij de Amerikaanse luchtmacht zou zitten. ,,Denk na over waar je mee bezig bent, denk aan de levens die je vernietigt, waaronder die van je eigen familie''.

Obama

De gemaskerde beul met een mes naast Foley spreekt Engels en zegt tegen de Amerikaanse president Barack Obama dat de agressie tegen de Islamitische Staat zal resulteren in bloedvergieten onder Amerikanen.

Nadat hij Foley naar het zich laat aanzien heeft onthoofd, komt hij in beeld met een man die volgens IS een Amerikaan is, met de naam Steven Joel Sotloff. ,,Het leven van deze Amerikaanse burger, Obama, hangt af van je volgende beslissing'', dreigt de beul.

Daniel Pearl

James Foley verdween op 22 november 2012 in het noordwesten van Syrië. Volgens nieuwssite GlobalPost, waar Foley eerder voor werkte, werd hij gedwongen uit zijn auto te stappen toen hij op weg was naar de Syrische grens met Turkije door gewapende mannen.

De fotojournalist maakte als onafhankelijk verslaggever reportages in het Midden-Oosten. Foley was een ervaren buitenlandcorrespondent die vooral werkte in Syrië, Afghanistan en Libië. In april 2011 werd hij in Libië al door regeringstroepen gevangen genomen en na 44 dagen vrijgelaten. Zijn familie heeft al die tijd gestreden voor zijn vrijlating. Een speciaal over de verdwijning opgerichte website vermeldde dinsdag: missing for 635 days.

De moord op Foley doet denken aan de onthoofding van Daniel Pearl, ook een Amerikaanse journalist. Pearl, die werkte voor de Wall Street Journal, werd op 23 januari 2002 ontvoerd en daarna onthoofd door al-Qaeda. Hij was bezig met een reportage over militante moslims in Pakistan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen