BUI14 sep '14 05:44

Krim stemt voor de eerste keer in Rusland

Auteur: ANP Nieuws

SIMFEROPOL (ANP) - Bewoners van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim kunnen zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

Het is voor het eerst dat de bewoners stemmen onder het bewind van de Russen. In bijna alle Russische regio's wordt zondag gestemd op regionale vertegenwoordigers.

Het schiereiland de Krim is sinds de inlijving in maart een autonome republiek van de Russische Federatie. De Russen hebben de regionale bestuursorganen hervormd. Het parlement van de Krim is gekrompen van 100 naar 75 zetels. Havenstad Sebastopol, dat wordt aangeduid als een 'federale stad', heeft een 24-koppig parlement. Voorheen waren er nog 76 zetels te verdelen.

President Vladimir Poetin van Rusland bepaalt wie de belangrijkste leidersfunctie op het schiereiland krijgt. Stembriefjes zijn in het Russisch, Oekraïens en Tataars opgesteld. Omdat niet alle bewoners van het schiereiland een Russisch paspoort hebben, mogen ook mensen met een Oekraïens, Tataars of zelfs Sovjetpaspoort hun stem uitbrengen.

Gerelateerde artikelen