BUI18 nov '14 09:48Aangepast op 18 nov '14 13:59

Netanyahu zal 'met harde hand reageren'

Auteur: ANP Nieuws

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag harde maatregelen aangekondigd na de aanslag in een synagoge in Jeruzalem.

EPA
EPA

Daarbij zijn vier mensen gedood.

,,Wij zullen met harde hand reageren op de brute moord op Joden die kwamen bidden'', zei Netanyahu. Hij legt de schuld van de aanslag bij de radicale Palestijnse Hamas-beweging en bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die zou de Palestijnen aanzetten tot geweld. In een verklaring veroordeelde Abbas echter de aanslag. ,,De president veroordeelt de aanslag op joodse gelovigen in hun gebedshuis en hij veroordeelt het vermoorden van burgers, ongeacht wie het doet'', luidde de verklaring van zijn kantoor.

Bij de aanslag raakten ook acht mensen gewond, onder wie twee agenten. De daders, vermoedelijk twee Palestijnse neven van 22 en 27, zijn door de politie doodgeschoten. Zij kwamen de synagoge tijdens het ochtendgebed binnen. Zij hadden bijlen, messen en een pistool bij zich, meldde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanslagplegers staken eerst op mensen in en vervolgens openden zij het vuur. In het gebedshuis waren op het moment van de aanslag ongeveer dertig gelovigen, aldus het ministerie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde de aanslag ,,pure terreur''. Volgens hem heeft de aanval ,,simpelweg geen plaats in het menselijk gedrag''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen