BUI6 apr '14 05:27

Overwinning premier Hongarije staat vast

Auteur: ANP Nieuws

BOEDAPEST (ANP) - Bij de parlementsverkiezingen zondag in Hongarije is het niet de vraag, of de conservatieve coalitie Fidesz-KDNP van premier Viktor Orbán de overwinning behaalt.

EPA
EPA

Het gaat er vooral om of de coalitie net als 4 jaar geleden meer dan twee derde van de zetels behaalt of genoegen moet nemen met 'slechts' een absolute meerderheid.

De peilingen geven ook aan dat de extreem rechtse partij Jobbik mogelijk 20 procent van de stemmen behaalt. De partij is niet alleen nationalistisch en anti-Europees, maar waagt zich ook aan antisemitische geluiden. ,,Liberalisme en zionisme zijn de vijanden, niet de islam'', zei een van de partijleiders onlangs. Het Joods Wereldcongres hield vorig jaar bewust zijn jaarvergadering in Boedapest uit ongerustheid over het groeiend antisemitisme in het Centraal-Europese land.

Orbán heeft zijn populariteit opgekrikt door voor de verkiezingen de prijs van stroom, gas en water te verlagen. Dat is een opsteker voor de bijna 3 miljoen arme Hongaren. Ook mogen honderdduizenden Hongaren in de buurlanden voor het eerst meestemmen. Waarschijnlijk zullen ze hun dankbaarheid daarover uiten door in grote meerderheid op Fidesz-KDNP stemmen.

Gerelateerde artikelen