BUI9 nov '14 01:02

Berlijn herdenkt val Muur 25 jaar geleden

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - Berlijn staat zondag stil bij de val van de Muur 25 jaar geleden.

ANP
ANP

Bondskanselier Angela Merkel nam in de ochtend deel aan een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de Muur, bij een monument in de Bernauer Straße.

Merkel stak samen met andere prominente gasten rozen tussen de stenen van de voormalige barrière. De straat staat symbool voor de opdeling van Berlijn. Na de bouw van de Muur in 1961 hoorde het ene deel van de straat bij het Oosten en het andere bij het Westen.

Tijdens een kerkdienst in Dresden stond de EKD, de koepel van de protestantse kerken in Duitsland, stil bij de rol die de door Luther geïnspireerde religieuze stroming heeft gespeeld bij de omwenteling in Oost-Duitsland.

Kerkdiensten

De protestbeweging, die de DDR-politie op een gegeven moment niet meer uit elkaar durfde te knuppelen, ging uit van gelovigen die in plaatsen als Leipzig na kerkdiensten - ook onder het Sovjet-communisme een soort beschermde zone - de straat op gingen om te betogen voor vrijheid en burgerrechten. ,,In een situatie waarin anders niemand het protest ruimte en stem had kunnen geven, stonden de deuren van de kerk open'', aldus de bisschop van Saksen, Jochen Bohl.

In de middag starten op diverse plaatsen, zoals de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie, rondleidingen om de geschiedenis toe te lichten van de Muur, die de Duitse hoofdstad van 1961 tot 1989 in tweeën spleet.

Burgerfeest

Vanaf 14.00 uur wordt bij de Brandenburgse Poort het 'burgerfeest' van de regering gevierd, onder het motto Moed tot vrijheid.

Om 19.00 uur vormt de Ode an die Freude van Beethoven, het 'Europese volkslied', de opmaat tot de afsluitende ceremonie. President Joachim Gauck en voormalige DDR-burgerrechtenactivisten laten de eerste van zo'n 7000 lichtgevende ballonnen op. Die geven sinds vrijdag over een lengte van enkele kilometers in het centrum van Berlijn de plaats aan waar ooit de Muur stond. Tot de gasten behoort de laatste president van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen