BUI19 mei '14 12:30

Mijnen in Bosnië vormen groot gevaar

Auteur: ANP Nieuws

BREDA (ANP) - De overstromingen in Bosnië en Servië kunnen door de aanwezigheid van grote mijnenvelden veel meer mensenlevens eisen dan de 35 slachtoffers die tot dusver zijn geteld.Dat zegt het Actiefonds Mijnen Ruimen (AMR), dat de afgelopen jaren veel geld heeft bijgedragen aan het opsporen en ruimen van mijnen in de voormalige oorlogszone.Wanneer het overvloedige water na de ergste overstromingen in 120 jaar wegtrekt, kunnen veel mijnen komen bovendrijven of worden verplaatst.

EPA
EPA

Dat zegt het Actiefonds Mijnen Ruimen (AMR), dat de afgelopen jaren veel geld heeft bijgedragen aan het opsporen en ruimen van mijnen in de voormalige oorlogszone.

Wanneer het overvloedige water na de ergste overstromingen in 120 jaar wegtrekt, kunnen veel mijnen komen bovendrijven of worden verplaatst. ,,Er liggen nog zo veel mijnen in Bosnië en die kunnen straks veel gevaar veroorzaken'', waarschuwt AMR-voorzitter Gerhard van de Rhoer.

BiH

Het Platform BiH van de Bosniërs in Nederland bevestigt dat mijnen door de water- en modderstromen nieuw gevaar kunnen opleveren. De markering van de mijnenvelden is bovendien door het wassende water grotendeels verdwenen, zegt Satko Mujagic namens het platform.

,,Maar het mijnengevaar is wat ons betreft van later zorg'', aldus Mujagic. ,,We moeten eerst zorgen dat mensen niet van honger en dorst om het leven komen in de overstroomde gebieden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen