BUI15 mrt '14 18:05Aangepast op 15 mrt '14 18:27

'Russen veroveren dorp buiten de Krim'

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - Russische troepen hebben het dorp Strilkove in de regio Cherson ingenomen.

EPA
EPA

Dat maakte het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend. Het ministerie zegt ,,het recht voor te behouden alle mogelijke middelen te gebruiken om de invasie te stoppen''.

De regio ligt op een dunne landstrook ten oosten van de Krim. Tot dusver leken de Russische militaire activiteiten in Oekraïne zich te beperken tot de Krim.

Het ministerie spreekt over een ,,militaire invasie'' en eist dat de Russen hun troepen onmiddellijk terugtrekken uit het grondgebied van Oekraïne. Tientallen militairen zouden het dorp zijn binnengevallen. Ze kregen daarbij onder meer steun van legerhelikopters.

Onduidelijkheid

Over het conflict in Cherson bestaat nog veel onduidelijkheid. Het ministerie van Defensie maakte eerder zaterdag nog bekend een Russische inval in het gebied te hebben afgeslagen, maar die informatie is mogelijk achterhaald. Volgens de Oekraïense grenswacht is uit gesprekken met de Russen gebleken dat ze naar het gebied zijn gestuurd om een gasinstallatie te bewaken tegen terroristen.

Een woordvoerder van de grenswacht liet weten dat de Russen loopgraven aanleggen en ,,andere technische werkzaamheden'' uitvoeren. De Russen zouden de gasinstallatie hebben ingenomen, maar van een militaire confrontatie met Oekraïense troepen zou nog geen sprake zijn geweest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen