BUI23 dec '14 08:24

Noord-Korea is weer online

Auteur: ANP Nieuws

MANCHESTER (ANP) - Urenlang lag het internet in Noord-Korea plat, maar in de loop van dinsdag is de verbinding in het land weer hersteld.

EPA
EPA

Dat meldde het bedrijf Dyn Research, dat zich specialiseert in het in de gaten houden van internetverbindingen over de hele wereld

De netwerken in Noord-Korea haperden sinds zondagavond en in de loop van maandagavond viel het internet in het land compleet uit. Ik zou niet verbaasd zijn als ze te maken hebben met een soort van aanval'', aldus Dyn Research-directeur Doug Madory toen.

Noord-Korea zelf zou achter een recente cyberaanval op Sony zitten. De reden zou de inmiddels geschrapte film The Interview zijn, waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt gedood.

Proportioneel antwoord

De Amerikaanse overheid is in ieder geval overtuigd van de rol van Noord-Korea en president Barack Obama kondigde vorige week een ,,proportioneel antwoord'' aan. Verschillende officiële bronnen bij de Amerikaanse overheid had die echter niets te maken met de problemen in Noord-Korea.

Het Noord-Koreaanse internet komt overigens binnen via China. Veel Noord-Koreanen hebben geen aansluiting op het netwerk, maar bijvoorbeeld de websites van de staatsmedia en de overheid van het Stalinistische land maken er wel gebruik van. De Verenigde Staten hebben donderdag aan China gevraagd om de servers en routers die Noord-Korea online houden, uit te zetten. Ook wil de VS dat de Chinese overheid Noord-Koreaanse hackers die in China werken identificeert en terugstuurt naar hun eigen land. China heeft nog niet gereageerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen