BUI28 sep '14 13:29

Politie Hongkong treedt op tegen betogers

Auteur: ANP Nieuws

HONGKONG (ANP) - De politie in Hongkong heeft zondag traangas gebruikt tegen betogers die ijveren voor meer democratie in de vroegere Britse kroonkolonie.

EPA
EPA

De demonstranten waren onverwacht overgegaan tot de blokkade van enkele belangrijke wegen in de wijk met regeringsgebouwen en verzamelden zich bij de barricades die de politie had opgeworpen. Daardoor ontstond een chaos in het verkeer.

Er waren duizenden demonstranten op de been. De politie was met enkele honderden man sterk. Het was de eerste keer sinds 2005 dat de politie traangas gebruikte tegen betogers. Toen traden de agenten op tegen Zuid-Koreaanse boeren die betoogden tegen een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

De demonstranten negeerden een oproep van Leung Chun-ying, de bestuurder van de stad, om niet deel te nemen aan wat hij ,,illegale'' protestacties noemde. Leung had zondag geprobeerd de betogers van hun actie af te houden door toe te zeggen dat de inwoners van Hongkong op korte termijn kunnen meepraten over democratische hervormingen. Hij noemde echter geen termijn voor de besprekingen.

Vrije verkiezingen

Het Chinese Nationale Volkscongres besloot eind vorige maand tegen de zin van veel inwoners van de stad dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen. Cheung werd in 2012 gekozen door een 1200 leden tellende commissie, waarvan de regering in Peking de samenstelling had bepaald.

Hongkong werd in 1997 een onderdeel van China, maar de inwoners behielden onder de noemer 'één staat, twee systemen' rechten die de overige Chinezen niet kennen. De regering in Peking voelt er echter niets voor dat de inwoners van Hongkong hun politiek leider vrij kunnen kiezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen