BUI14 sep '14 07:30

Egypte: coalitie IS tegen alle terreur

Auteur: ANP Nieuws

CAÏRO (ANP/RTR) - De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) die de Verenigde Staten in het leven hebben geroepen, moet zich niet alleen richten op IS.

EPA Archiefbeeld
EPA Archiefbeeld

De coalitie zou ook moet optreden tegen andere terroristische organisaties, zei de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi zaterdag tegen de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken.

De coalitie zou zich moeten richten op terrorisme in het Midden-Oosten en Afrika, zei Sisi. De president sprak ook zijn zorgen uit over de hoeveelheid Westerse buitenlanders die voor IS vechten. Die vormen een gevaar voor het land waar ze vandaan komen, omdat ze met hun Westerse paspoorten ongemoeid met het vliegtuig kunnen reizen.

Bronnen binnen het veiligheidsapparaat van Egypte zeggen dat IS contacten heeft met de militanten Egyptische beweging Ansar Bayt al-Maqdis. Die organisatie heeft sinds het afzetten van de islamitische president Mohamed Mursi vorig jaar honderden veiligheidstroepen gedood. Het is mogelijk dat Sisi wil dat de coalitie tegen IS ook optreedt tegen Ansar en de Moslimbroederschap, de politieke partij van Mursi die is bestempeld als terreurorganisatie.

Zeker 10 Arabische landen hebben laten weten mee te willen doen met de coalitie.

Gerelateerde artikelen