BUI14 sep '14 13:14

Amerikaan krijgt werkstraf in Noord-Korea

Auteur: ANP Nieuws

PYONGYANG (ANP) - In Noord-Korea is een Amerikaan veroordeeld tot een werkstraf van 6 jaar.

ANP
ANP

De 24-jarige Matthew Miller zal jarenlang zwaar werk in een kamp moeten verrichten voor het begaan van ,,vijandelijke handelingen'', meldde het staatspersbureau KCNA zondag.

De man uit Californië werd in april aangehouden op de luchthaven van de hoofdstad Pyongyang. Volgens de rechtbank werd hij opgepakt toen hij zijn toeristenvisum verscheurde en politiek asiel aanvroeg. Volgens Pyongyang deed hij zich voor als toerist, maar was hij dat niet.

Zondagochtend vond een korte hoorzitting plaats in het geïsoleerde land. De rechtbank bepaalde dat Miller niet in hoger beroep mag gaan tegen de uitspraak. Op een foto van de zitting is Miller te zien die wordt geflankeerd door Noord-Koreaanse militairen. Ook is een foto naar buiten gebracht van zijn paspoort en zijn verscheurde visum.

Naar verwachting moet binnenkort ook een andere Amerikaan terechtstaan. Wanneer is nog niet bekend. Het gaat om de 56-jarige Jeffrey Fowle, die ook als toerist naar het land reisde. In mei werd hij opgepakt omdat hij een bijbel zou hebben achtergelaten in een club. Een derde Amerikaan, de Koreaans-Amerikaanse missionaris Kenneth Bae, zit een straf van 15 jaar uit in een werkkamp voor poging tot omverwerping van het regime. Hij werd in 2012 gearresteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen