BUI16 apr '14 14:35

Legereenheden in Oekraïne lopen over

Auteur: ANP Nieuws

DONETSK (ANP) - De operatie van de Oekraïense veiligheidsdiensten tegen pro-Russische bezetters van overheidsgebouwen in het oosten van het land lijkt niet het gewenste effect te hebben.

EPA
EPA

In de steden Kramatorsk en Slavjansk liepen eenheden van het leger met mogelijk tien gepantserde voertuigen over naar de pro-Russische Oekraïners. Een overgelopen militair zei in Slavjansk tegen persbureau Reuters dat hij en zijn kameraden niet op hun eigen volk wilden schieten.

In de havenstad Odessa, ruim 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev, hebben pro-Russische activisten de 'Volksrepubliek Odessa' uitgeroepen. Zij riepen in een verklaring de bevolking op donderdag wegen te versperren en geen extra politie of militairen tot de overwegend Russischsprekende stad toe te laten. Odessa heeft een gemengde bevolking. De grootste minderheid zijn de etnische Russen met circa 30 procent van de bevolking, maar Russisch is desondanks de belangrijkste voertaal van de stad met meer dan 1 miljoen inwoners.

In verband met de oplopende spanningen rond Oekraïne stuurt de NAVO meer vliegtuigen en schepen naar de oostelijke lidstaten. Die landen, die aan Oekraïne en/of Rusland grenzen, maken zich zorgen over de Russische houding. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van het bondgenootschap wilde niets zeggen over het extra aantal vliegtuigen en schepen. Volgens hem gaat het om 'voldoende' materieel om de paraatheid van de NAVO te tonen. Rasmussen sloot een verdere uitbreiding niet uit.

Gerelateerde artikelen