BUI3 jul '14 08:18Aangepast op 3 jul '14 08:33

Pyongyang gaat kidnap Japanners onderzoeken

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (ANP) - Japan zal enkele sancties die het Noord-Korea heeft opgelegd verlichten in ruil voor een onderzoek naar de ontvoering van Japanners in Noord-Korea tientallen jaren geleden.

Shinzo Abe. EPA
Shinzo Abe. EPA

De Japanse premier Shinzo Abe, die de zaak rond de kidnapping als belangrijk punt voor zijn regering ziet, maakte dat donderdag bekend. Hij noemde het ,,alleen maar een begin''.

Noord-Korea gaf in 2002 toe dat het in de jaren 70 en 80 13 Japanse staatsburgers had laten ontvoeren. In dat jaar keerden er vijf terug naar Japan. De andere acht waren volgens Noord-Korea niet meer in leven en het land beschouwde de zaak als gesloten.

Japan heeft de zaak al die jaren niet laten rusten. De regering in Pyongyang beloofde in 2008 ook al onderzoek te doen maar daar kwam het niet van.

Volgens Abe heeft Noord-Korea een nieuwe organisatie in het leven geroepen die de ontvoeringen onder de loep gaat nemen. Als blijkt dat er nog verdwenen Japanners in leven zijn, zou dat een groot succes betekenen voor Abe. Critici wijzen erop dat Noord-Korea helemaal geen onderzoek hoeft te doen, omdat het al weet wat er met de verdwenen mensen is gebeurd.

In ruil voor het onderzoek zal het onder meer makkelijker worden om tussen Japan en Noord-Korea te reizen. Ook verdwijnt de meldplicht als geld naar Noord-Korea wordt gestuurd of andersom.

Gerelateerde artikelen