BUI19 aug '14 11:04Aangepast op 19 aug '14 14:55

Iraakse stad Tikrit blijft in handen van IS

Auteur: ANP Nieuws

BAGDAD (ANP) - Het Iraakse leger is er dinsdag niet in geslaagd de noordelijke stad Tikrit op Islamitische Staat (IS) te heroveren.

EPA
EPA

De militairen staakten hun opmars, toen zij onder zwaar geweervuur van de strijders van de extremistische beweging kwamen te liggen. Landmijnen en sluipschutters ondermijnden de poging om vanuit het westen dichter bij de stad te komen.

Dat hebben officieren van het Iraakse leger gezegd. Het leger, dat dinsdagochtend begon met de aanval op de stad, maakte aanvankelijk snel vorderingen vanuit het zuiden, maar liep toen vertraging op. Tikrit ligt op ongeveer 160 kilometer ten noorden van Bagdad en is een uitvalsbasis van aanhangers van de geëxecuteerde ex-dictator Saddam Hussein, die in de buurt van de stad geboren is.

Vorige maand deed het Iraakse leger ook al een poging om Tikrit te heroveren op IS, maar moest zich toen onder druk van mortiervuur en sluipschutters terugtrekken uit het gebied. De eerste luchtaanvallen van de Verenigde Staten sinds Amerika zich in 2011 uit het land terugtrok, waren een aanmoediging voor Irak om het gebied opnieuw in te trekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen