BUI25 jun '14 12:48

Eerste poging regeringsvorming België mislukt

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De eerste verkenning naar een nieuwe Belgische regering is mislukt.

Informateur Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA heeft woensdag zijn opdracht teruggegeven aan koning Filip, aldus het paleis woensdag.

Later op de dag zal de koning zelf nieuw overleg beginnen met alle politieke partijen, meldde het paleis in een persbericht. Het is aannemelijk dat op basis van die gesprekken de koning een nieuwe informateur aanstelt.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) won de verkiezingen in Vlaanderen en op landelijk niveau. Voorman De Wever werd daarop aangesteld als informateur om na te gaan of een door hem gewenste centrumrechtse regering zonder de sociaaldemocraten van premier Elio Di Rupo mogelijk was.

Goed beginpunt

De Vlaamse christendemocraten (CD&V) en de Franstalige liberalen (MR) zagen de voorstellen van De Wever als een goed beginpunt voor verdere gesprekken. De Franstalige christendemocraten (CDH) wezen ze echter af. De CDH heeft geen vertrouwen in een regering met deze partijen.

Daar komt bij dat de CDH zich voor een Waalse regering heeft verbonden aan de PS van Di Rupo. Het is nagenoeg ondenkbaar dat de CDH de PS op landelijk niveau opzij zou schuiven.

In 2010 won de N-VA ook en kon de partij ook als eerste nagaan of een regering mogelijk was. Enkele weken later gaf De Wever de opdracht ook terug aan de koning. Het duurde uiteindelijk 541 dagen voordat er een Belgische regering was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen