BUI12 sep '14 14:01Aangepast op 12 sep '14 14:41

Noord-Ierse ex-leider Ian Paisley overleden

Auteur: ANP Nieuws

BELFAST (ANP) - De Noord-Ierse oud-leider Ian Paisley is vrijdagochtend op 88-jarige leeftijd overleden.

EPA
EPA

Dat heeft zijn vrouw bekendgemaakt. De protestantse dominee en politicus Paisley was leider van de Democratische Unionistische Partij en fanatiek voorstander van nauwe banden met Londen.

Paisley was van mei 2007 tot in 2008 premier van Noord-Ierland. Hij stond bekend als fanaticus: ultraconservatief, fel anti-katholiek (hij noemde de paus de antichrist) en intens loyaal aan de Britse kroon. Tegenover de Ierse Republiek stond hij vijandig.

Hoewel Paisley tientallen jaren de felste tegenstander van de republikeinse partij Sinn Féin was, reageerde vice-premier Martin McGuinness (SF) diepbedroefd. ,,Ooit waren we politieke tegenstanders - ik ben een vriend verloren'', schreef hij op Twitter. Tegen de zender Sky News benadrukte hij de overeenkomsten tussen de unionisten van Paisley en zijn republikeinse partij. ,,We waren het er absoluut over eens dat ons volk beter door zichzelf kon worden geregeerd dan door een Britse regering.''

Volgens de Noord-Ierse premier Peter Robinson had de donderende stem van Paisley tijdens de Noord-Ierse oorlog ,,een bijzondere resonantie'' bij het Noord-Ierse volk.

Gerelateerde artikelen