BUI5 apr '14 22:01Aangepast op 5 apr '14 22:48

Afghanistan: NAVO tevreden, kandidaten klagen

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De uitslag is nog niet bekend, maar de NAVO heeft de Afghanen al gefeliciteerd met de goed verlopen presidentsverkiezingen zaterdag.

EPA
EPA

Twee van de acht kandidaten zijn echter minder te spreken en klagen over fraude en hinder bij de stembusgang.

De verkiezing vond plaats aan de vooravond van het vertrek van NAVO's internationale troepenmacht ISAF. Die heeft de afgelopen jaren geprobeerd van Afghanistan een stabiel, veilig en democratisch land te maken. ,,Dit is een historisch moment voor Afghanistan", zei NAVO-topman Anders Rasmussen in een verklaring. ,,Elke stem telt, en elke stem is er één voor democratie. Jonge en oude Afghanen hebben duidelijk hun vastberadenheid getoond om iets te zeggen te hebben over de toekomst van hun land.''

Rasmussen prees de stiptheid van de stembusgang en het levendige debat in de politiek, de media en onder de burgers. Bovendien ,,kunnen de Afghanen trots zijn op de beveiliging van de verkiezing, die echt minimale steun van de ISAF kreeg." Hoewel burgers vreesden voor bloedvergieten, vonden er 'slechts' enkele, relatief kleine aanslagen plaats.

Onvrede

Twee van de drie grootste kanshebbers maakten zaterdagavond echter hun onvrede kenbaar. Volgens Ashraf Ghani Ahmadzai, oud-minister van Financiën, hebben enkele waarnemers van zijn partij ,,duidelijke fraude'' ontdekt in sommige stembureaus. Details gaf hij echter niet.

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oppositieleider Abdullah Abdullah liet weten dat zijn aanhangers meerdere klachten hebben ingediend over regeringstroepen die hen bij het stemmen zouden hebben gehinderd. Ook konden tienduizenden of zelfs honderdduizenden kiezers volgens hem niet stemmen door een gebrek aan stembiljetten.

Gerelateerde artikelen