BUI8 nov '13 04:21Aangepast op 8 nov '13 18:12

Doden door zeer zware tyfoon in Filipijnen

Auteur: BNR Webredactie

De tyfoon Haiyan, de sterkste storm dit jaar op aarde, zijn op de Filipijnen inmiddels zeker drieëndertig mensen gedood. Dat meldt gmanetwork.com.

Volgens GMA-correspondent Jiggy Manicad vielen zeker dertig doden in Tacloban City en Palo Town in Leyte, één van de meest getroffen regio's. Omdat de stroom is uitgevallen in delen van de eilandengroep, kan het aantal slachtoffers nog oplopen. 680.000 bewoners van de Oost-Aziatische eilandarchipel werden geëvacueerd uit hun woningen aan de oostkust en andere getroffen gebieden. En miljoenen bewoners hebben vrijdag een veilige schuilplaats moeten opzoeken vanwege het noodweer.

De storm is met windsnelheden tot 300 kilometer per uur ingeschaald in de allerhoogste categorie. De harde wind veroorzaakte tot 5 meter hoge golven. In centrale delen van het land is de stroom uitgevallen, zijn telefoonverbindingen weggevallen en ligt het openbare leven plat. Haiyan heeft de eilanden Leyte en Samar getroffen en vervolgt zijn weg langs diverse populaire vakantieplaatsen.

Tyfoon gaat richting Vietnam
De tyfoon bevindt zich nu boven de westkant van de Filipijnen en schuift de komende uren langzaam de oceaan op richting het westen. "De tyfoon gaat dan langzaam aan op weg naar Vietnam, waar hij over een dag of twee aan komt", zegt Casper Hootsen van MeteoConsult. "Dan is hij iets afgezwakt maar nog altijd met windstoten van tegen de 250 kilometer per uur. Nu zijn er nog windstoten boven de Filipijnen van rond de 300 kilometer per uur langs de westflanken van het land waar hij nu actief."

Zes tot twaalf uur geleden langs het oosten van de einlandgroep, zijn er windsnelheden van rond de 360 kilometer per uur. "Dat is echt extreem als je het even vergelijkt met afgelopen zondag in Nederland. Toen waren zijn er bij Wijk bij Duurstede windsnelheden geweest die misschien in de buurt kwamen van de 200 kilometer per uur. Dat veroorzaakt heel veel schade over een kleine afstand. En dit zijn windsnelheden die daar nog ver boven liggen. En dat over een gebied van honderden vierkante kilometers, met windsnelheden tot boven de 200 en dicht bij de kern dus tot boven de 300 kilometer per uur. Dan kun je dus wel nagaan wat daar aan de hand is."

Voorkeurspad
De storm is wel iets aan het afzwakken, zegt Hootsen. "Aan land kwam hij, aan de oostzijde van de Filipijnen met windsnelheden tot maximaal 360 kilometer per uur. En nu zit je, een beetje afgezwakt, nog altijd met 300 kilometer per uur. Maar dat is allemaal relatief bij de Filipijnen. Ze worden daar heel vaak getroffen door cyclonen."

Het komt een paar keer per jaar voor dat er een tropische orkaan langs de Filipijnen trekt. "Het is ook zo dat ze een beetje op een voorkeurspad liggen. Maar zo een als deze is wel heel extreem hoor."

De tyfoon veroorzaakt windstoten tot 360 kilometer per uur. "Die horen toch echt tot de allerhoogsten uit de meetreeksen van de afgelopen decennia tot diep in de vorige eeuw. En dan heb ik het niet alleen over die regio maar wereldwijd. Het record wat ooit gemeten is, is bij Australië in 1996, hurricane Olivia. Daar werd 407 kilometer per uur gemeten bij een windstoot. En 360 komt daar natuurlijk wel bij in de buurt. Dus het is heel extreem wat hier aan de hand is."

Gerelateerde artikelen