BUI16 jun '13 01:40Aangepast op 17 jun '13 14:33

Felicitaties en scepsis na verkiezingen Iran

Auteur: ANP Nieuws

Felicitaties stromen binnen na de overweldigende verkiezingswinst van de hervormingsgezinde Hassan Rohani, de volgende president van Iran.

EPA
EPA

Westerse landen reageren voorzichtig positief op de uitkomst van de verkiezingen in de islamitische republiek. Tegelijkertijd is er ook veel scepsis over Rohani's mogelijkheden om de verstoorde banden met het buitenland te verbeteren.

Ayatollah Ali Khamenei
Rohani zelf sprak zaterdagavond op de staatstelevisie van een 'overwinning van wijsheid, gematigdheid, groei en bewustheid en een overwinning van toewijding over extremisme en overgevoeligheid'. De feitelijke machthebber, ayatollah Ali Khamenei, en huidig president Mahmoud Ahmadinejad feliciteerden Rohani hartelijk met zijn verkiezingswinst. Ook VN-chef Ban Ki-moon bracht zijn gelukwensen over en liet weten de verkiezingen met grote interesse te hebben gevolgd.

Koerswijziging
De grote vraag die veel buitenlandse regeringen bezighoudt, is hoeveel speelruimte Khamenei de nieuwe president zal bieden voor zijn beoogde koerswijziging. Europese landen reageerden zaterdag toch voorzichtig positief. Zo zei EU-buitenlandchef Catherine Ashton dat de kiezers Rohani ,,een sterk mandaat hebben gegeven''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen