BUI3 jul '13 16:17Aangepast op 3 jul '13 18:28

Ultimatum legerleider Egypte lijkt opgerekt

Auteur: ANP Nieuws

Kort voor het scheiden van de markt, het verlopen van het ultimatum, heeft de Egyptische president Mursi op zijn Facebookpagina opgeroepen tot een dialoog.

Mohamed Mursi. EPA
Mohamed Mursi. EPA

Dit zegt Arabist Jan Jaap de Ruiter. “Hij stelt een coalitieregering voor die nieuwe verkiezingen gaat voorbereiden. Ook heeft hij het over eventuele aanpassingen in de grondwet.”

Een coalitieregering 'zou deel moeten uitmaken' van een oplossing voor het huidige conflict in Egypte. Dat staat in een verklaring van het bureau van president Mohamed Mursi.

Slim moment
Het Egyptische leger komt woensdag met een verklaring, en het momentum van Mursi is dan ook bijzonder slim, zegt De Ruiter. “Mursi komt nu met een uitgestoken hand. Als het leger het fatsoenlijk en politiek goed wil spelen, moet het wel iets met de oproep van Mursi doen.”

“Je kunt je wel afvragen of de boodschap toch niet te laat komt, omdat het leger nu met alle andere partijen om tafel is gegaan en het volk massaal roept om het aftreden van de president.”

Koers van het land
De legerleiding is woensdag in gesprek gegaan met politieke en religieuze leiders en heeft onder meer de Moslim Broederschap (MB), waar president Mohamed Mursi uit voortkomt, opgeroepen te overleggen over de koers van het land.

Bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi had maandagnamiddag president Mohamed Mursi een ultimatum gesteld. De conservatieve islamist Mursi zou een compromis moeten sluiten met de oppositie of moeten opstappen binnen 48 uur. Anders zou het leger het initiatief nemen om het land vooruit te helpen.

Geen tijdstip
Een woordvoerder van het leger meldde via Facebook echter dat de strijdkrachten nog geen tijdstip hebben vastgepind waarop ze 'met een verklaring komen'. Dat lijkt de politici meer tijd te geven. Maar de MB houdt de boot af. Mursi beschouwt zich als de rechtmatig gekozen president en wil van geen wijken weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen