BUI25 sep '13 12:04

Kroatië zwicht voor druk uit Brussel

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Het conflict tussen Kroatië en de Europese Unie over het Europese arrestatiebevel is uit de wereld.

EPA
EPA

Kroatië beloofde woensdag zo snel mogelijk zijn wetten aan te passen, zodat er geen uitzonderingen meer kunnen worden gemaakt bij de uitlevering van Kroatische verdachten aan andere EU-lidstaten.

De overeenkomst werd bekendgemaakt na een gesprek tussen de Europese Commissie en de Kroatische minister van Justitie, Orsat Miljenic, in Brussel. Europees commissaris Viviane Reding (Justitie) verwelkomde de stap.

Enkele dagen voor de Kroatische toetreding tot de EU op 1 juli dit jaar, wijzigde het Kroatische parlement tot groot ongenoegen van de EU een wet over het arrestatiebevel. Het land wilde daarmee voorkomen dat het Europese arrestatiebevel kan worden gebruikt tegen onder meer Kroatische spionnen en topmilitairen en functionarissen die betrokken waren bij de gewelddadige Kroatische afsplitsing van Joegoslavië (1991-95). Meteen na de toetreding kreeg het land tientallen Europese arrestatiebevelen binnen van andere EU-landen.

Ultieme poging

De Europese Commissie had de druk op het jongste EU-lid fors opgevoerd. Brussel deed een ultieme poging om de regering in Zagreb tot inkeer te brengen. De commissie voerde al overleg met de EU-lidstaten over een verdere aanpak. Reding sloot financiële sancties niet uit, zoals het bevriezen van financiële steun.

Begin oktober bekijken de commissie en de lidstaten of Kroatië werkt maakt van zijn toezeggingen.

Gerelateerde artikelen