BUI6 nov '13 03:46Aangepast op 6 nov '13 08:30

Democraat De Blasio nieuwe burgemeester NY

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Democraat Bill de Blasio (52) mag zich binnenkort de 109e burgemeester van New York noemen.

EPA
EPA

Nu de meeste stemmen zijn geteld, blijkt dat hij zijn ruime voorsprong (73 tegen 24 procent van de stemmen) op rivaal en republikein Joe Lotha niet meer kan verliezen. Lotha heeft zijn verlies ook al toegegeven.

De Democraat heeft de verkiezingen ,,overweldigend'' gewonnen, aldus de New York Times Bill de Blasio gold al als de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen: hij lag in peilingen 40 procentpunten voor op Lhota. Het is voor het eerst sinds 1993 dat de metropool een Democratische burgemeester krijgt.

Volgens de krant stemden bevolkingsgroepen die doorgaans sterk verdeeld zijn, dit keer opvallend eensgezind voor 52-jarige politicus. De Blasio kreeg steun uit alle hoeken van de samenleving. Lhota zei tegen The New York Times zich geen illusies te maken over de uitkomst. Hij wil laten onderzoeken waar het mis ging in zijn campagne.

Progressieve weg

De grootste stad van Amerika heeft zich ,,luid en duidelijk uitgesproken voor het inslaan van een progressieve weg'', zei De Blasio in zijn overwinningsspeech. Het verkleinen van inkomensverschillen wordt zijn topprioriteit, liet hij weten.

Terwijl zijn voorganger Michael Bloomberg zich volgens critici te veel richtte op de al erg rijke buurt Manhattan, beloofde De Blasio zich meer om de minder welgestelde New Yorker in andere wijken te zullen bekommeren. Zijn campagne richtte zich voornamelijk op kwesties als inkomensongelijkheid en de peperdure woonlasten in de stad. De stad die zichzelf continu blijft ontwikkelen en verbeteren, hoeft daarin niet zoveel mensen achter zich te laten, vindt hij.

Ook in een aantal andere Amerikaanse steden en staten vonden burgemeesters- of gouverneursverkiezingen plaats. Zo mag Chris Christie, mogelijk een presidentskandidaat voor 2016, aanblijven als gouverneur van New Jersey. In de staat Virginia won de democraat Terry McAuliffe op het nippertje van de Republikein Ken Cuccinelli. McAuliffe staat bekend om zijn goede band met Obama, terwijl Cuccinelli juist steun van de Tea Party kreeg.

Gerelateerde artikelen