BUI14 jun '13 04:31

Duitse kiesdrempel Europees Parlement omlaag

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - Kleine Duitse partijen maken bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) in 2014 meer kans om zetels te bemachtigen dan voorheen.

ANP
ANP

De Duitse Bondsdag heeft donderdag besloten dat de kiesdrempel wordt verlaagd van 5 procent naar 3 procent van de uitgebrachte stemmen.

De aanpassing was noodzakelijk door een uitspraak van het constitutioneel hof, dat de kiesdrempel van 5 procent voor Europese verkiezingen eind 2011 naar de prullenbak had verwezen omdat het kleine partijen en hun kiezers benadeelt. Een partij die minder dan 5 procent van de stemmen haalde, kreeg geen enkele zetel, waardoor de stemmen waardeloos werden.

Alle partijen met uitzondering van Die Linke gingen donderdag akkoord met de lagere kiesdrempel. Tegenstanders in het parlement, onder wie ook één parlementariër van de Groenen, stelden dat kiesdrempels per definitie ondemocratisch zijn.

Voor de Bondsdag, het Duitse parlement, is een kiesdrempel overigens wel toegestaan omwille van de stabiliteit van regeringen, bepaalden de rechters van het constitutioneel hof. In het EP speelt dat argument echter geen rol; er is immers geen Europese regering afhankelijk van een coalitie in het parlement.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen