BUI23 sep '13 12:52

Bevrijdingsoperatie en arrestaties in Kenia

Auteur: ANP Nieuws

NAIROBI (ANP) - De Keniaanse veiligheidsdiensten zijn sinds maandagochtend bezig met een grootschalige actie om de laatste gijzelaars te bevrijden uit het winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi.

EPA
EPA

Daarbij waren explosies en geweervuur te horen en is dikke zwarte rook te zien boven het gebouw, melden media. Ook komen berichten binnen over arrestaties op het vliegveld van Nairobi van verdachten die bij de aanslag betrokken zouden zijn. De Nederlandse autoriteiten checken of onder hen een Nederlandse man is.

De rook op het dak van Westgate zou zijn veroorzaakt door het leger, dat probeert naar binnen te komen. De laatste gijzelnemers hebben zich verschanst.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen sinds zaterdag worden vastgehouden door de gijzelnemers van de terroristische Al-Shabaabgroep uit Somalië en hoeveel mensen nog worden vermist. Maar de Keniaanse autoriteiten melden dat de meeste gijzelaars inmiddels zijn bevrijd. De Keniaanse diensten krijgen hulp van Israëlische eenheden.

Ook het aantal doden is niet bekend. Dat varieert maandag tussen de 59 personen en de 69 waarvan het Rode Kruis tot nu toe uitgaat. Onder hen zijn een Nederlandse vrouw van 33 jaar en nog enkele andere westerlingen. Zeker 175 mensen raakten gewond toen naar schatting 10 tot 15 personen zaterdagmiddag het luxueuze winkelcomplex bestormden en het publiek beschoten. Vele honderden mensen konden tijdig naar buiten komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen