BUI29 sep '13 09:57

Schrijversnamen gonzen weer voor Nobelprijs

Auteur: ANP Nieuws

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Literatuur kan dit jaar in theorie al komende donderdag bekend worden.

De Zweedse Academie van Wetenschappen wil ons verrassen en maakt daarom de precieze dag van de openbaring niet bekend. We weten alleen dat het een donderdag in oktober wordt.

Onder de genoemde kandidaten zijn veel Amerikanen. De Amerikaanse literatuur worstelt al met 20 Nobelprijsloze jaren. Zoals gebruikelijk wordt Philip Roth genoemd. Hij komt uit New Jersey en schrijft veel over Joods Amerika. Hij is al bedolven met literatuurprijzen, zoals vorig jaar nog met de Prijs van de Prins van Asturië, maar hij mist de Nobelprijs in de verzameling. Daarnaast worden de 76-jarige Thomas Pynchon en de 75-jarige Joyce Carol Oates genoemd, beiden literaire grootheden uit de staat New York.

De Nobelprijs wordt vaak toegekend aan auteurs uit landen die lijden onder regimes die geen oog hebben voor de schrijverskunst. Dan valt gauw de naam Svetlana Aleksijevitsj, uit het dictatoriaal geregeerde Wit-Rusland.

Aziatische namen

Aziatische namen die in Stockholm de ronde doen zijn net als vorig jaar Haruki Murakami uit Japan en Ko Un uit Zuid-Korea. Rond Ko Uns huis strijken elk jaar verslaggevers neer als de aankondiging van de Nobelprijs Literatuur wordt verwacht, zo hoog staat de naam van deze dichter in Zuid-Korea aangeschreven.

Als er op gegokt zou kunnen worden, zou in Afrika veel worden gewed op de Franstalige Algerijnse Assia Djebar en de Keniaan Ngugi wa Thiongo. De Keniaan geldt als een van de voornaamste en meest veelzijdige Afrikaanse schrijvers. Zijn werk is ook in het Nederlands vertaald. In Duitse en Spaanstalige media maakt de 'eeuwige kandidaat' Cees Nooteboom een grote kans op de Nobelprijs Literauur 2013. De 80-jarige Hagenaar Nooteboom vertrouwde Spaanse media toe in huilen uit te barsten als hij de prijs op een donderdag in oktober ,,om humanitaire redenen'' eindelijk krijgt.

Gerelateerde artikelen